Προστατέψτε το άλογό σας από τους κινδύνους του καλοκαιριού

1. Υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος
2. Έντομα
3. Έλλειψη φροντίδας των ιδιοκτητών λόγω καλοκαιρινών διακοπών.
1. Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν σημαντική απειλή για τα άλογα. Ζώντας ελεύθερα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε δροσερότερες περιοχές αλλά όντας ενσταβλισμένα αυτό είναι αδύνατο. Τα άλογα είναι από τη φύση τους ευαίσθητα στο κρύο και τη ζέστη. Η θερμοπληξία είναι το συχνότερο φαινόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν παρατηρήσετε στη συμπεριφορά του αλόγου σας ξαφνική ανορεξία, τρέμουλο, κόπωση, ξηρασία στο τρίχωμα, θερμοκρασία σώματος πάνω από 39° και υπερβολική εφίδρωση τότε ειδοποιήστε αμέσως τον ιππίατρο, μεταφέρετε το άλογο σε δροσερό μέρος βρέξτε με αρκετό νερό στο σώμα και ποτίστε με φρέσκο νερό.
Για να μη χρειαστεί να αντιμετωπίστε το πρόβλημα, η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη λύση. Αποφύγετε τη προπόνηση στη διάρκεια της μέρας αλλά προσαρμόστε το πρόγραμμά σας σε πολύ πρωινές ή βραδινές ώρες. Αυξήστε το χρόνο για το ξεΐδρωμα του ζώου μετά την εργασία και μην το πιέζετε με υπερβολική προπόνηση. Φροντίστε με μεγάλη επιμέλεια να υπάρχει διαθέσιμο πόσιμο δροσερό νερό διότι τώρα το καλοκαίρι ζεσταίνεται αμέσως. Προσέξτε τον αερισμό του στάβλου και εάν δεν είναι κατάλληλο, μεταφέρετε το άλογο σε κάποιο δροσερότερο box. Καθημερινά θα πρέπει τα άλογα να καταβρέχονται με νερό. Επίσης το αλάτι και οι ηλεκτρολύτες δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή τους.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού έχετε τη καλύτερη ευκαιρία, εκμεταλλευόμενοι τις καιρικές συνθήκες να βγάζετε συχνά βόλτες το άλογό σας. Όλα τα άλογα έχουν ανάγκη να αλλάζουν εικόνες. Φανταστείτε πόσο δύσκολη είναι η ζωή τους κλεισμένα μέσα στο box καθημερινά ενώ η μόνη διέξοδό τους είναι το ιπποδρόμιο! Στη περίπτωση που το άλογό σας είναι ήδη προπονημένο και συμμετέχετε σε αγώνες τότε χρειάζεται οπωσδήποτε αυτή τη περίοδο εναλλαγής με βόλτες στο βουνό ή εκδρομές στη θάλασσα, παιχνίδια και ξεγνοιασιά ώστε να ξεκουράσει λίγο το μυαλό του από την εντατική εργασία.
2. Τα έντομα είναι μία σοβαρή απειλή για τα άλογα ιδιαίτερα όταν το κλίμα είναι ζεστό και υγρό που ευνοεί την ανάπτυξή τους. Μύγες, σφίγγες και άλλα είδη εντόμων ενοχλούν και πολλές φορές είναι αιτίες για σοβαρές μολύνσεις του δέρματος των αλόγων αλλά και μεγαλύτερα προβλήματα.Για να αποφύγετε τα διάφορα προβλήματα που δημιουργούνται από τσιμπήματα και μπορούν να καταλήξουν σε φαρμακευτικές αγωγές και ταλαιπωρία για εσάς και το άλογό σας δείτε παρακάτω προτεινόμενες λύσεις που όμως εφαρμόζονται πάντα κατόπιν συνεργασίας με τον ιππίατρό σας και σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του αλόγου:
- Χρησιμοποιήστε τα εντομοαπωθητικά που υπάρχουν στην αγορά σε συσκευασίες κρέμας, υγρού σπρέι, ζελέ και άλλα.
- Τοποθετήστε τα ειδικά σακουλάκια μυγοπαγίδες που πωλούνται και στα μεγάλα καταστήματα Σούπερ Μάρκετ
- Χρησιμοποιήστε τα ειδικά δικτάκια προφύλαξης για το κεφάλι αλλά και το σώμα .
- Μπορείτε ακόμη να ψεκάσετε το στάβλο με ειδικά εντομοαπωθητικά φάρμακα και να τοποθετήσετε σίτες στα ανοίγματα, (μην ρίξετε αμέσως νερό στο χώρο που έχετε ψεκάσει διότι χάνουν την αποτελεσματικότητα τους). Συγχρόνως ο ψεκασμός θέλει ιδιαίτερη προσοχή και επανάληψη συνήθως κάθε μήνα, (διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία κάθε φαρμάκου).
- Ακόμη στα καταστήματα με βότανα θα βρείτε φυτά που η φύση επινόησε και οι παλιότεροι χρησιμοποιούσαν, για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των εντόμων. (δοκιμάστε ευκάλυπτο ή λουΐζα)
- Τέλος η καθαριότητα μέσα στο στάβλο αλλά και γύρω από αυτόν στο περιβάλλοντα χώρο συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αναπαραγωγής κυρίως της μύγας.
3. Το καλοκαίρι λόγω ζέστης είναι η περίοδος, που μας δημιουργεί λιγότερη διάθεση για ιππασία. Όταν όμως έχουμε την ευθύνη ενός αλόγου θα πρέπει να σκεφτόμαστε πρώτα από όλα την ευημερία του και ιδιαίτερα τώρα που είναι ευπαθές στη ζέστη. Γι΄ αυτό το είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση ώστε να το προφυλάξουμε από τους κινδύνους που προαναφέρθηκαν αλλά να του προσφέρουμε και στιγμές ξεκούρασης και ποιοτικής επαφής μαζί μας δίχως να απαιτούμε ανταπόδοση σε επιδόσεις. Η αντιμετώπιση της ζέστης προϋποθέτει από εμάς, συχνότερες επισκέψεις στο στάβλο πολλές φορές μόνο και μόνο για να βγάλουμε λίγο έξω το άλογο και να του κάνουμε ένα δροσερό μπάνιο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναπαυτούμε στην περιποίηση που μπορεί να του δώσει ένας ιπποκόμος. Όσο μπορούμε να φροντίσουμε εμείς ένα άλογο δύσκολα μπορεί να το κάνει ένας σταβλίτης σε δέκα άλογα που πρέπει να περιποιείται καθημερινά. Σημειώστε επίσης ότι τα άλογα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν τα ζώα του σπιτιού μας που φεύγοντας για διακοπές τα αφήνουμε στο έλεος κάποιων που μόνο και μόνο για να μας εξυπηρετήσουν φιλοξενούν τα σκυλάκια ή τα γατάκια μας.
Φροντίστε λοιπόν να συνδυάσετε τις ημέρες των διακοπών σαςμε κάποιον δικό σας άνθρωπο που θα μείνει πίσω και θα μπορεί να χειριστεί άλογα ή ακόμη καλύτερα με κάποιον συναθλητή ώστε να προσέχει εκείνος το άλογο σας όταν λείπετε και αντίστοιχα να φροντίσετε εσείς το δικό του όταν απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές.
Επικοινωνείτε συχνά τηλεφωνικά με αυτόν που φροντίζει το άλογό σας όταν λείπετε και ενημερώστε τον υπεύθυνο του στάβλου με τηλέφωνα ανάγκης,(αριθμό ξενοδοχείου ή κινητού). Έτσι θα μπορέσετε να απολαύσετε ξέγνοιαστοι τις διακοπές γνωρίζοντας ότι το άλογό σας φυλάσσεται και γυμνάζεται (συρραγωγέα, βοσκή), όπως πρέπει ενώ παράλληλα χαίρει της καλύτερης δυνατής φροντίδας!
το κείμενο δημιουργήθηκε από Eldani (Horse.gr)